Porträttfotografens ABC

Vad gör en porträttfotograf egentligen och vad är ett porträttfoto? Här nedan följer några enkla riktlinjer.

1. Porträttfoto kännetecknas ofta genom att en eller flera personer finns med på bilden och avses för privat bruk. Det finns många sätt att ta ett bra porträttfoto, men vanligt är att man eftersträvar en känsla.

2. Familje-, barn- eller parporträtt. Dessa kan vara lite mer utmanande eftersom man eftersträvar att alla ska bli bra på bilden samtidigt.

3. Porträtt i olika miljöer är bilder som tas i olika omgivningar för att hjälpa till att lyfta en särskild känsla eller tanke.

4. Traditionella porträttfoton på en person tas oftast från bröstkorgen och upp, och personen ifråga har oftast fått instruktioner. Det är individen som ska få fullt fokus, bakgrunden är oftast ren från intryck.

Många använder porträttfoton i marknadsföringssyfte, vilket kan fungera utmärkt. Men sedan några år tillbaka har nischen brandingfotograf kommit till Sverige. Precis som det engelska ordet antyder så handlar det om att marknadsföra, profilera och stärka sitt varumärke på ett genomtänkt sätt. Med rätt bilder kan man lättare förmedla, signalera och samtidigt ge potentiella kunder/ rätt målgrupp möjligheten att se vem just du är och vad du står för. Du får chansen att låta dem lära känna dig och ditt varumärke på dina villkor, genom att tillhandahålla en hemsida och andra sociala medier.